Medische Encyclopedie – Apotheek De Egmonden – Egmond aan zee

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > Complex regionaal pijnsyndroom

Inhoud

Complex regionaal pijnsyndroom

Wat is complex regionaal pijnsyndroom?

(Posttraumatische) dystrofie is de oude benaming voor wat tegenwoordig Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS) genoemd wordt.

CRPS kan beginnen na een betrekkelijk kleine wond of operatie aan een arm of been. De oorzaak is onbekend. We denken dat het regelsysteem van een deel van de huid of één van de ledematen verstoord is geraakt. Daardoor kunnen allerlei verschijnselen optreden, soms pas na langere tijd.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Het is niet bekend hoe u kunt voorkómen dat u CRPS krijgt en ook niet waarom de ene persoon het krijgt en de andere niet. Als CRPS ontstaat na een operatie, betekent het niet dat tijdens de operatie iets is misgegaan. Het kan ook ontstaan na een kneuzing of verrekking van een spier.

Er wordt verschillend gedacht over hoe CRPS moet worden behandeld. Er is nog te weinig over bekend. Er is geen enkele therapie die bij iedereen goed werkt. Soms kunnen medicijnen helpen.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Dimethylsulfoxide
Dimethylsulfoxide is een antioxidant, het vangt zuurstofradicalen weg. Zo voorkomt het verdere schade van het weefsel en wordt de ontsteking behandeld. Verder werkt dimethylsulfoxide pijnstillend. Zwelling en pijn nemen af.

Gabapentine
Gabapentine beïnvloedt de informatieoverdracht via zenuwen in de hersenen.
Hoe gabapentine werkt bij CRPS is niet goed bekend. Waarschijnlijk speelt de vermindering van de te grote stimulering van zenuwen bij CRPS een rol.

Acetylcysteïne
In sommige gevallen schrijft een arts acetylcysteïne voor. Hoe acetylcysteïne bij CRPS werkt, is niet goed bekend.

Vitamine C
Vitamine C wordt ook wel ascorbinezuur genoemd. De werking van vitamine C bij CRPS is niet goed bekend.